TicketsBrugge
Genre
Locatie
Sint-Salvatorskathedraal
Organisator
Stad Brugge Dienst Vrije Tijd - Organiseren
Toegangsprijs
3.6 - 4.5 euro
  • Home/
  • Evenementen/
  • Heilig Bloedprocessie - Sint-Salvatorskathedraal - Banken A

Heilig Bloedprocessie - Sint-Salvatorskathedraal - Banken A

Sint-Salvatorskathedraal - Steenstraat - Banken A

Image 63d918ec73385

Deel op

Omschrijving

Elk jaar trekt op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart de Heilig Bloedprocessie door de historische binnenstad van Brugge. De Heilig Bloedprocessie is ontstaan in 1304 als uitdrukking van dankbaarheid en geloof.

Het overheersende thema is de herinnering aan het lijden van Jezus Christus. De Bijbelse verhalen vormen de basis van de processie. Thematisch is de Heilig Bloedprocessie opgesplitst in vier delen. De evocatie begint met het Oude Testament, van de Schepping tot de profeten. Vervolgens komt het Nieuwe Testament aan bod, van de geboorte in Bethlehem tot Pinksteren. Het derde deel verhaalt hoe de relikwie van het Heilig Bloed in Brugge terechtkwam. In het laatste deel begeleiden de leden van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed het schrijn waarin de kostbare relikwie is opgeborgen.

Ruim 1700 deelnemers zingen, musiceren, dansen en acteren. De stijl van de processie herinnert aan de Bourgondische tijd waarin gilden, ambachten, broederschappen en rederijkerskamers instonden voor de vertolking van de taferelen.

In 2023 trekt de processie door de straten op donderdag 18 mei vanaf 14.30 uur (start aan de Dijver). De doortocht op elk punt van de route duurt ongeveer anderhalf uur.

De Heilig Bloedprocessie staat op de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid (UNESCO-werelderfgoed).

Programma en meer info: www.bloedprocessiebrugge.be.

made by