TicketsBrugge
Genre
Datum/periode
donderdag 18 mei 2023
Locatie
Dijver
Organisator
Stad Brugge Dienst Vrije Tijd - Organiseren
Toegangsprijs
3.6 - 4.5 euro

Heilig Bloedprocessie - Dijver Banken D

Dijver Banken D - Kant Europacollege

Image 63d917eb67a6f

Deel op

Omschrijving

Elk jaar trekt op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart de Heilig Bloedprocessie door de historische binnenstad van Brugge. De Heilig Bloedprocessie is ontstaan in 1304 als uitdrukking van dankbaarheid en geloof.

Het overheersende thema is de herinnering aan het lijden van Jezus Christus. De Bijbelse verhalen vormen de basis van de processie. Thematisch is de Heilig Bloedprocessie opgesplitst in vier delen. De evocatie begint met het Oude Testament, van de Schepping tot de profeten. Vervolgens komt het Nieuwe Testament aan bod, van de geboorte in Bethlehem tot Pinksteren. Het derde deel verhaalt hoe de relikwie van het Heilig Bloed in Brugge terechtkwam. In het laatste deel begeleiden de leden van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed het schrijn waarin de kostbare relikwie is opgeborgen.

Ruim 1700 deelnemers zingen, musiceren, dansen en acteren. De stijl van de processie herinnert aan de Bourgondische tijd waarin gilden, ambachten, broederschappen en rederijkerskamers instonden voor de vertolking van de taferelen.

In 2023 trekt de processie door de straten op donderdag 18 mei vanaf 14.30 uur (start aan de Dijver). De doortocht op elk punt van de route duurt ongeveer anderhalf uur.

De Heilig Bloedprocessie staat op de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid (UNESCO-werelderfgoed).

Programma en meer info: www.bloedprocessiebrugge.be.

Tickets

14u30

donderdag 18 mei 2023

made by

Tickets Brugge gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren.